Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι καλύτερο από τη μεμονωμένη χρήση συμβουλευτικής μεθόδου

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο αποτελεσματικά από την παροχή συμβουλών για τη διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Καναδά. Το άτμισμα δεν είναι μια «μαγική σφαίρα» σύμφωνα με τον κύριο συγγραφέα, αλλά όταν συνδυάστηκε με την παροχή συμβουλών, αποδείχθηκε καλύτερο από τις παραδοσιακές μεθόδους.
Στην κλινική δοκιμή, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην Επιστημονική Συνεδρία του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας 2020, διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές που μεταβαίνουν στο άτμισμα και είχαν παροχή συμβουλών διακοπής του καπνίσματος «είχαν διπλάσιες πιθανότητες να σταματήσουν επιτυχώς το κάπνισμα σε σύγκριση σε αυτούς που έλαβαν συμβουλευτική μεμονωμένα».
Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Mark Eisenberg είπε: «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα νικοτίνης είναι αποτελεσματικά για τη διακοπή του καπνίσματος βραχυπρόθεσμα. Το άτμισμα με την παροχή συμβουλών είναι πιο αποτελεσματικό από την συμβουλευτική από μόνη της, αν και δεν είναι μια μαγική σφαίρα για τη διακοπή του καπνίσματος.»
Η δοκιμή διεξήχθη μεταξύ 376 ατόμων που διέκοψαν το κάπνισμα σε 17 χώρους διακοπής του καπνίσματος στον Καναδά. Ο μέσος συμμετέχων ήταν 53 ετών, κάπνιζε ένα πακέτο την ημέρα και το έκανε για 35 χρόνια. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μεγάλο κίνητρο να σταματήσουν τη χρήση καπνού και ότι οι περισσότεροι είχαν δοκιμάσει και αποτύχει στο παρελθόν χρησιμοποιώντας παραδοσιακές προσεγγίσεις όπως η θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης ή την μεμονωμένη παροχή συμβουλών .
Οι συγγραφείς ανακάλυψαν ότι, μετά από τρεις μήνες, το 21,9% των χρηστών νικοτινούχων υγρών και το 17,3% των χρηστών μη-νικοτινούχων υγρών διέκοψαν το κάπνισμα. Αυτό συγκρίθηκε εξαιρετικά ευνοϊκά με το 9,1% των ατόμων που χρησιμοποιώντας μόνο συμβουλευτική που είχαν καταφέρει να διακόψουν το κάπνισμα.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και σε εκείνους που χρησιμοποιούσαν προϊόντα ατμίσματος είπαν ότι μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν όσο συχνά ένιωθαν ότι χρειαζόταν. Εκτός από την τηλεφωνική υποστήριξη, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν στα κέντρα διακοπής για δύο ελέγχους κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου.
Ο Δρ Eisenberg είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν «αρκετά εντυπωσιακά» δεδομένου ότι οι καπνιστές στη δοκιμή ήταν όλοι μακροχρόνιοι βαριοί χρήστες. Ακόμα και σε εκείνους που δεν κατάφεραν να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα, μεταβαίνοντας στο άτμισμα, καταγράφηκαν σημαντικές πτώσεις στον αριθμό των τσιγάρων που χρησιμοποιούσαν κάθε μέρα.
Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν νικοτινούχα υγρά είδαν την καθημερινή τους συνήθεια του καπνίσματος να μειώνεται, κατά μέσο όρο, κατά 13 τσιγάρα ημερησίως. Ακόμη και εκείνοι που χρησιμοποιούσαν μη-νικοτινούχα υγρά είδαν τα ποσοστά καπνίσματος τους να μειώνονται, κατά μέσο όρο, κατά 11 τσιγάρα την ημέρα.
Όσοι δεν διέκοψαν και βασίζονταν μόνο στη συμβουλευτική μείωσαν την κατανάλωση τσιγάρων κατά επτά την ημέρα.
Ο Δρ Eisenberg ανέφερε ότι ένα άτομο ισχυρίστηκε, "επιδείνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου", αλλά είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να το αποδώσουμε στο άτμισμα. Ήταν πρόθυμος να πει ότι το άτμισμα πρέπει να περιορίζεται στις προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος και να μην είναι διαθέσιμο στους νέους. Λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά επιτυχίας που παρατηρήθηκαν, αυτό φαίνεται ότι είναι μια κακή προσέγγιση στην βοήθεια προς τους έφηβους καπνιστές στη διακοπή του καπνίσματος.
«Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα πληροφορίες σχετικά με το εάν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι αποτελεσματικά για την διακοπή του καπνίσματος, αλλά χρειαζόμαστε επίσης δεδομένα ασφάλειας», είπε.
Τα δεδομένα από τις τρεις ομάδες θα συνεχίσουν να συλλέγονται για περίοδο ενός έτους.
 
Πηγή: https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2020-04-21_vaping-is-better-than-counselling-alo....